2018. december 6.

Az érveid Dean biszexualitása ellen...rosszak #2

Nem tudom, ki emlékszik még az első részre, de így majd egy évvel később megérkezett a következő. Ugyan csak fordításról van szó, az eredetit itt találjátok.

Az előző elég hosszú volt és talán nem is mindenkinek feküdt a téma, de remélem ez a rész már olyan, amit bárkinek merünk majd linkelni, akit egy kicsit érzékenyíteni szeretnénk a témában. Abban viszont hasonlít az előzőre, hogy nem csak az Odaát kapcsán mondhatjuk el ezeket, hanem bármely sorozatról.

A második fordítás témája pedig: A sorozat nem is arról szól! Vagyis válasz az érvekre, miszerint az Odaát nem a romantikáról vagy hosszú távú kapcsolatokról, és még csak nem is az LMBT+ közösségről szól.

Több különböző értelmezés is állhat emögött a kritika mögött, szóval megpróbálok mindről egyenként beszélni.

1) Az Odaát a szörnyvadászatról szól. A karakterek szerelmi élete egyszerűen csak nem fontos és nem érdemel jelentősebb időt a képernyőn.


Oké, nos, több dolog sem stimmel ezzel a bizonyos érvel arról, hogy Dean miért is nem lehet a sorozatban biszexuális. Először is, az tény, hogy a sorozat elsődleges fókusza nem a romantika vagy szex, de minden karakternek volt már potenciális szerelme és láttuk már őket heteroszexuális kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a romantika és szex valóban csak mellékszálak, mégis régóta jelenlévő, szerves részei a sorozatnak.


Szóval, azt mondani, hogy egy meleg kapcsolat, egy azonos nemű csók, illetve szexjelenet, vagy akár csak Dean saját neme iránti vágyainak szóbeli megerősítése megváltoztatná az Odaát korábbi valóját (ami romantika és szex mentes), egyszerűen hülyeség. A románc és a szex az első epizódtól kezdve részei a sorozatnak, még akkor is, ha “ez nem az, amiről szól”. (Ha te magad nem is vagy ezekre kíváncsi, még mindig nézed a sorozatot, ami azt jelenti, hogy eddig is elviselted a heteró-románcokat, mint mellékszálakat.)


2) Szerelmi szálakat és szexuális vonzalmat a karakterek között a mainstream média minden műfajában láthatunk.


Azt érzem ezzel a kritikával kapcsolatban, hogy csak mellébeszélés, mert a legtöbb történetben van románc vagy szexuális vonzalom bizonyos szereplők között, még akkor is, ha a főszál valami másról szól: például egy árva fiúról, aki egy varázslóiskolába jár; vagy egy fiatal lányról, aki egy jövőbeni disztópiában él, ahol gyerekeket harcoltatnak egymással szórakoztatás gyanánt; vagy egy stréber tini srácról, aki pókhálót lövöldöző szuperhős lesz, miután megcsípi egy radioaktív pók.


A legtöbb történet tartalmaz romantikus és szexuális elemeket. Még akkor is, ha nem ez a lényege. Szóval, ne használd ezt kifogásként. Az Odaát nem változna egy szappanoperává Dean biszexualitásának felfedésével. Maradjunk reálisak. 
Kivéve persze, ha nagyon-nagyon rosszul lenne megírva, ami viszont írói hiányosságot jelentene, nem pedig maga a karakter biszexualitása lenne a probléma. Ez pedig elvezet a harmadik problémához ezzel a kritikával kapcsolatban...

3) Az LMBT+ tartalmak “gettósítása”, vagyis az Odaát általában nem LMBT+ témájú, tehát ha az egyik főszereplője biszexuális lenne, az kívül esne a sorozat által lefedett témákon.


Ezt a problémát nagyon jól összefoglalja az alábbi képen szereplő poszt, ami a “szörnyvadászatot” hasonlítja össze a “farokvadászattal”. Mintha a kettő kölcsönösen kizárná egymást. A ciszszexizmustól eltekintve, ugyan ez a logika nőkre is rávetíthető lenne - szörnyekre vadásznak, nem puncira - de valahogy ez a két tevékenység mégis összefér egymással, nem úgy mint a “szörnyvadászat és farokvadászat”.


Most komolyan, miért akarja mindenki “melegebbé” tenni az Odaátot, mint amilyen valójában? Szörnyekre vadásznak, nem farokra.
*egy kép Dick Romanről, akinek a keresztneve szleng a férfi nemiszervre*
Szerintem nem értetted az egész 7. évadot.
Ez a válasz ugyan vicces és frappáns, de az eredeti megjegyzés megmutat egy általános mentalitást, miszerint az LMBT+ személyekről szóló történeteknek el kell különülniük a többi műfajtól. Más szavakkal, az LMBT+ média maga, egy külön műfaj, más műfajoknak pedig - mint sci-fi, fantasy, krimi, western, stb. - semlegesnek és heteroszexuálisnak kell maradniuk.

Ez azon a heteronormatív és homofób elképzelésen alapul, hogy az LMBT+ személyek élete akörül forog, hogy ők melegek, biszexek stb. Ez pedig azt sugallja, hogy egyedül azokat az LMBT+ szereplőkről szóló történeteket érdemes elmesélni, amik a másságukról szólnak (előbújás, meleg románcok, transzneműek átalakulása stb). Egy olyan szereplőről szóló történet, aki természetfeletti lényekre vadászik, vagy egy űrhajó kapitánya, vagy gyilkossági ügyeket old meg, és csak úgy mellékesen nem heteroszexuális, még mindig csak álom. Mi, mint társadalom, nem értünk még el arra a pontra, ahol egy szereplő "mássága" teljesen jelen lehet, de ugyanakkor csak kiegészítő jellemzőként kezeljük.


Ennek az általános tendenciának persze vannak kivételei. (Jack Harkness a Torchwoodból és Ki vagy Dokiból, vagy Cosima Niehaus a Sötét Árvákból.) Lassan egyre jobbá válik a helyzet, de ez a felfogás még mindig jelen van, főként a heteronormatív nézőközönség köreiben. 


Szerintem ez az egyik olyan dolog, ami néhány embert elriaszt, mikor elképzeli, milyen volna, ha Dean nyíltan biszexuális lenne. Attól félnek, hogy az Odaát valamiképpen átváltozna a Glee-vé, vagy A fiúk a klubból sorozattá. Nem tudnak egy ennyire idegen, szokatlan dolgot elképzelni, mint egy szereplő, aki nyíltan LMBT+ identitású, de ugyanakkor szörnyvadászattal tölti ideje nagy részét, valamint a természetfeletti erők elleni harccal. Az ezen két dolog összeférhetőségének meglátására való képtelenség abban a szűk látókörű és homofób gondolatban gyökerezik, hogy rengeteg történetet el tudunk mesélni heteró emberekről és párokról, de LMBT+ személyekről csak LMBT+ központú sztorikat tudunk alkotni. Ami egyszerűen nem igaz. Az Odaát remek helyzetben lenne ahhoz, hogy szembe menjen ezekkel a tévhitekkel Dean karakterén keresztül. Persze csak, ha valaha is elég bátrak lesznek hozzá.




~~~


Ha tetszett a fordítás és szívesen olvasnál még hasonlóakat, akkor nagyon örülnék egy hozzászólásnak. Aki szeretne, a tumblrön az eredeti írónak is hagyhat egy szívecskét.
U.i.: Nem szeretem a "másság" szót használni, de a 20. "queer" után már kifogytam az ötletekből, szóval nézzétek el nekem. :p

4

  1. Nekem nagyon tetszett a cikk, jó a megfogalmazása, és azt hiszem valóban lehetne támaszkodni rá, mint amikor már az unalomig azt hallgatom, hogy az Odaát (Supernatural) nem romantikus, szivárványos, stb. mese, és ezért nem kellenek bele ilyen elemek. Vagyis a cikk remek ellenérvként használható, még több ilyet, please! És ezt is köszönjük! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett! ♥ Hasonló témában nem rég találkoztam egy másik nagyon jó poszttal, ami megérdemelne egy fordítást, csak időm lenne rá. Aszerint azért nem lesz az SPNből szappanopera, mert már így is az a sok drámával, meg eleinte amennyit egymás háta mögött ütyködtek a srácok, amennyit meghaltak és a másik ugye tiszta depis lett... hát van benne valami. Tud ám a sorozat Soapoperanatural lenni Destiel vagy Dean biszexualitása nélkül is és így is sokan szeretik és szerintem úgy is tudnák...

      Törlés
  2. jeleztem, hogy tetszett, de úgy látszik, nem tarja meg a rendszer. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tartja meg a pipát, de a számláló felmegy. Én látom az egyest az ige mellett. ♥ (Bár a számláló sem mindig működik jól, mert néha jelzi, néha nem, de már beletörődtem :/ )

      Törlés

© Zaula